top of page

Çatılar, eğimleri ve materyaller üzerine...


 

Bir çatı bize konum bilgisi verir mi?


İklim ve çevredeki malzemelerle doğrudan eğimi ve görünümü etkilenir. Mardin'in üzerinde geceleri insanların uyuduğu düz damlarında eğim yoktur zira bu evler kurak bir iklimde olduğu nedeniyle yağış kaygısı da pek yoktur. Bolu'nun ormanları kışları oldukça kar yağışlı geçirir. Burada çok dik açılı çatılara sık rastlanır. Kar birikmesin ki ağırlık yapmasın diye.

Bazen de işlev devreye girer ve formunu etkiler. Örneğin dini yapılar akustik bir kaygı güdülerek kubbeli tasarlanmış olabilir.


Eğime ve forma her malzeme uyar mı?


Elbette uymaz. Örneğin bir kubbeyi kiremit ile kaplamak isteyelim. Kiremit şekil alması zor, belirli bir formu olan malzemedir. Bir araya gelişi daha kalıbı yapılırken tasarlanmıştır ve o bir araya gelerek oluşturacağı bütünlük dışında pek fazla olanak sağlamamaktadır. Bu sebeple daha kolay form verebildiğimiz demir, bakır gibi levha metal türlerini kubbe örtüsü olarak görmek mümkündür.

Görselde sizlere eğim ve malzeme ilişkisini gösteren bir tablo paylaşıyorum. Bu tabloya bakarak eğime göre hangi malzemelerin daha uygun olabileceği konusunda fikir edinebilirsiniz.


Çatılar bizimle konuşur
Çatı Eğimleri

7 görüntüleme0 yorum
bottom of page